TERRI - TÖRTÉNELEM

Az első TERRI

TERRI 30 (1971-1980)

Minden akkor kezdődött, amikor a Valmet elkezdte építeni az első prototípust a finnországi Helsinkiben.

Egy lánctalpas járműre hasonlított, amely úgy nézett ki, mint egy túlméretezett hórobogó, sílécek nélkül, de helyette lánctalpakkal.

Manőverezése egy kormányváltóval történt, amely a lánctalpakat különböző sebességgel mozgatta a gép elfordítása érdekében.

A sebességváltó két sebességfokozatú volt: egy előre, egy hátrafelé, és egy beépített csörlővel rendelkezett, amellyel vagy magát, vagy valaki mást lehetett vontatni. A csörlő viszonylag erős volt egy ilyen kis géphez képest.

1973-ban a Terri 30-as gépet a finnországi Linnavuoriba, a Valmethez szállították, ahol egy prototípusból 15 gépet gyártottak. Ekkor kezdődött meg igazán a Terri 30 gyártása. Először egy 200 gépből, majd egy 300 gépből álló sorozat.

1975-ben a gyártást a finnországi Kurikka városába, a Velsa leányvállalatához helyezték át, ahol a sorozatgyártás folytatódott. A Velsa már gyártott Lynx hórobogókat, és a Terri és a Lynx gyártás szempontjából jó párosításnak tűnt. Amikor a Valmet megvásárolt egy gyárat Rovanieminben, a Lynx hórobogók és a Terri gyártása is oda került, és létrejött a Nordtrac leányvállalat.

A Terri 30-ból 1975-1980 között 3-400 példányt gyártottak. Összesen 900 példányban készült Terri 30-as.

A Terri 30-at három különböző motorral gyártották: Kohler, Sachs és Rotax. Ezek mind kétütemű gázmotorok voltak, mint a hórobogókban.

A Terri 30 azonnali siker lett, és a TERRI név, így lett egy fogalom.

TERRI, mint fogalom

TERRI 1000 (1981-1984)

A Terri 1000 1981-ben került forgalomba. Hatalmas előrelépés volt a fejlődésben: egy komplett kocsi traktorral és kocsival. A traktor és a kocsi között csuklós kormányzás volt, de a Terri 30-hoz hasonlóan kocsi nélkül, kormányváltóval, egyszemélyes kocsiként is lehetett vele közlekedni.

A Kubota 850D nagyra értékelt dízelmotor volt, üzemanyag-takarékos és megbízható. A kocsi váza forgóvázas volt, és lánctalpakkal vagy anélkül szállították. Kezdetben vagy rakodó nélkül, vagy csak egy egyszerű drótdaruval szállították, amelyet később hidraulikus rönkrakodóval helyettesítettek.

A Terri 1000-et a független erdőtulajdonosoktól kezdve az erdészeti vállalatokon át a villamos energiával foglalkozó vállalatokig mindenféle ügyfélnek eladták.

Még a nagy erdőgazdálkodási vállalatok is elfogadták a Terri koncepcióját. Tehát már az 1980-as évek elején létrejött egy olyan gép koncepciója, amelyet vízben és sárban is lehetett használni.

A fejlődés folytatódik

TERRI 1020 (1984-1987)

Bár a Terri 1020 többé-kevésbé úgy néz ki, mint elődje, sok minden történt. A derékrész nehezebb és dupla kormányhengerrel és a derékcsuklók rögzítésére szolgáló billenőhengerrel van felszerelve.

A sebességváltó változott, és eltűntek a kormányváltók. Az első csörlő azonban érintetlen maradt. A kocsi középső csővázas. A hidraulikus rönkrakodó megmaradt és támasztólábakkal van felszerelve.

A fejlődés folytatódik, és különböző kivitelben szállítják a gépeket, némelyik szélvédővel, némelyik tetővel, az utóbbiak pedig kiegészítő kabinnal.

Néhány gépet külföldre is eladtak olyan országokba, amelyek különböző expedíciókat indítanak a Déli-sarkra.

A Terri 1020 egy egyszerű, de megbízható „haver”. Amikor számtalan vadász, aki azt tervezte, hogy követi a Territ a mocsárba, hogy hazahozzon egy jávorszarvast, rájött, hogy a bakancsa nem elég jó, a Terri gyorsan megfordult, és előbb a vadászt, majd a jávorszarvast vette fel.

A TERRI második generációja

TERRI 2020 (1988-1992)

A gép megnőtt, és a Valmethez tartozó Sisu Gears vadonatúj sebességváltójával van felszerelve. Az első csörlő érintetlen maradt, és az egyenletes padlóval és forgószékkel ellátott kabin már alapfelszereltség. A súlypont csökkentése érdekében a hidraulikaolaj- és dízelüzemanyag-tartályokat az alvázba süllyesztették.

A kocsi is valamivel nagyobb lett, így egy 4,2 méteres rönkrakodót építettek. A gépet azonban a rakodó nélkül importálják Svédországba. A Svédországban összeszerelt rakodók vagy Limából vagy Mowiból származnak.

A motor továbbra is Kubota, de már 850DH jelzéssel. Ez a másjellegű fém befecskendező kb. 2 lóerővel több lóerőt eredményezett, mint elődje.

Mivel sok Terri-tulajdonos megjegyezte a kocsi hajtásának fontosságát, a svéd importőr hidraulikus támaszhajtást tervezett. Egy speciális készletet készítettek, amelyet a svéd importőröknek vagy a kiskereskedőknek kellett a gépre szerelniük. Ugyanezt a szerszámkészletet aztán számos Terri 1020-asnak adták el, aminek eredményeképpen a finnországi gyárban megalkották a hidraulikus kocsihajtást. Ezt a rakodón látható külön hajtókerékkel építették meg. Svédországban folytatódott a kocsi meghajtási rendszere. Néhány gyári modellt Finnországban és Németországban értékesítettek, mielőtt végleg leállították a 2020-as modell gyártását.

Európán kívül Oroszországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is vannak Terri 2020-asok.

Továbbfejlesztett TERRI

TERRI 2040 (1992-1996)

A gépet mostantól hidraulikus meghajtással szerelték fel. Mivel mindennek szüksége van a növekedésre, így a Terrinek is. A 2040-es nem lett nagyobb, de nagyobb motorral, egy Kubota 1105D-vel rendelkezett.

A váltó ugyanabból a házból épült, mint a 2020-asban, de továbbfejlesztett csapágyazással és fogaskerekekkel. A hátrameneti fokozat eltávolítása után volt elég hely.

„Igazi” kocsihajtást kaptak, olyat, ami harmonizált a rakodóval. Egy teljes és zárt hajtásrendszert terveztek, amely a 2020-ashoz hasonlóan épült, de külön hajtókerékkel a kocsi forgóvázkerekei előtt.

A rakodógépet kettős forgattyús hengerekkel látták el a forgattyús motorban. A svéd piacon most már ugyanezt a darut használták.

A TERRI svéd lett

A Valmet eladja a Lynx gyár, a Nordtrac 50 %-át a Bombardiernek. Úgy tűnik, a Terri már nem fér bele a hórobogók gyártásába. Ezért úgy döntenek, hogy eladják a Territ. Megkeresték az Alcabot, a Terri korábbi svéd importőrét. Az Alcab határozottan érdeklődött, és így 1995. január 2-án a Terri svéd gép lett. A gyártás és az alkatrészraktárak Rovaniemből a svédországi Hebybe költöztek. A Terri 2040-et még másfél évig gyártják, és azonnal megkezdődik a következő modell fejlesztése.

38 db Terri 2040-et gyártottak Svédországban.

A TERRI világszerte ismert

TERRI ATD (1996-2008)

A gyártás növekedett, és az új modell, az ATD piacra került. A kocsi háromkerekű forgóváza hosszabbá tette a nyomtávot és csökkentette a talajnyomást. Ez stabilabbá tette a kocsit, és lehetővé tette, hogy könnyedén áthaladjon a terep egyenetlenségein. A kocsi nagyobb, 170 cm széles volt.

A Mowi rönkrakodókat szabványként vezették be, és azóta is nagyra értékelik. Az első ATD-kben még Kubota 1105D volt, de hamarosan kiderült, hogy nagyobb motorteljesítményre van szükség. A Lombardini 1404-es, a maga 40 lóerő körüli teljesítményével jó választásnak bizonyult. A 2040-es váltót úgy hagyták meg, ahogy volt.

Egy osztrák projekt kapcsán nagyobb hasmagasságra volt szükség; ez a dombokon lévő tuskók magassága miatt volt szükség. A hasmagasságot 10 cm-rel megnövelték, és mivel az alacsonyabb változat iránti igény gyorsan csökkent, az új vált szériatartozékká. A Terri ATD most már inkább a professzionális felhasználóknak készült.

A 122 legyártott gépet Svédországba, Norvégiába, Finnországba, Észtországba, Oroszországba, Németországba, a Cseh Köztársaságba, Dél-Koreába, Portugáliába, Spanyolországba, Svájcba és Ausztriába adták el.

A Terri nemcsak Svédországban és a skandináv régióban, hanem világszerte ismert fogalom.

Az új modell

TERRI 34 (2009-2016)

Amikor eljött az ideje, hogy a Terri ATD után egy új modellt indítsunk, a fegyverzetre vonatkozóan volt néhány követelmény. A sebességváltónak mennie kellett, mivel aggodalomra adott okot. A stabilitás és a rakfelület növelése érdekében kissé szélesebb kocsit és rakodót javasoltak.

Az ATD kocsi háromkerekű forgóvázát, amely igazi siker volt, a rakodóhoz is felhasználták. Ez javította a járművezető kényelmét. A fülkét is kissé meghosszabbították és megerősítették, a tetőt pedig a jobb kilátás érdekében megemelték. A háromkerekű forgóváz a rakodógépen a deréktájat emelte, ami tovább növelte a vezető kényelmét.

Az ügyfelek már régóta szerették volna, ha a Terri harvesterre is használhatják. Ehhez azonban nagyobb motorteljesítményre volt szükség, pontosabban egy körülbelül 60 lóerős dízelmotorra. Ez volt az a teljesítmény, amely egy 8,5 tonnás gép húzásához szükséges volt. A választás a Kubota és a Perkins között volt. A támasztólábak helyett a derékzár is jobb megoldásnak tűnt. Ezen intézkedések és egy 5,7 m-es rakodógép kombinálása határozottan növelte a termelékenységet.

Tekintettel arra, hogy a gépet professzionális használatra építették, könnyen felújíthatónak kell lennie. Az alvázon lévő képernyők csak útban lennének, például a lánctalpak csavarjainak meghúzásakor.

A laza tartályok az alvázba süllyednek, a hidraulikarendszer pedig a tetejére kerül. A megdöntött fülkével és a nyitott motorháztetővel már könnyű elvégezni a kiszolgálás nagy részét.

Az innováció nem áll meg

TERRI 34C (2017)

A Terri eddig csak lánctalpas gépek gyártójaként mutatkozott be, de a svédországi Jönköpingtől délre fekvő Elmia Woodban bemutatják az új Terri 34c 8wd forwardert. Az innováció azonban nem áll meg itt. Alig egy évvel később egy kombájn és egy nyolckerekű kombájn, a Terri 34c.1 is piacra került. A gépek ugyanarra az alapgépre készülnek, mint a lánctalpas gépek, de most már 0,7 méteres hasmagassággal rendelkeznek – ez a legjobb a piacon ma kapható gépekhez képest a hasonló méretosztályban.

TERRI – megmentő a vészhelyzetben

TERRI 3020 Band Aid+ (2018)

A 2018 nyári erdőtüzek a svéd történelem legsúlyosabbjai közé tartoznak. A Terri munkatársai a helyszínen vannak a tűzvész sújtotta erdőkben, és egy ötlet életre kel. Hogyan fejleszthetjük agilis és rugalmas gépeinket a jövőbeli válsághelyzetekre? A válasz a Terri 3020B Band Aid+ – egy olyan szerszámhordozó, amelyet gyorsan elsőként lehet bevetni a válság sújtotta területeken. A bevezetésre a stockholmi Protection Fairen került sor, és a visszajelzések nagyon pozitívak voltak.

A jövő most van

TERRI 3 (2021)

Amikor a Terri négy évvel a legutóbbi gép bevezetése után új géppel jelentkezik, akkor ezt nagy lendülettel teszi: Terri 3, a harmadik generáció. És most már minden részletében a professzionális erdőgazdálkodásra szánt gépekről beszélünk. A széria forwarder, harvester és kombájn formájában jelenik meg, és kétségkívül a Terri eddigi legjobb gépe – legalábbis eddig.
A Terri 3 20 jelentős újítással és új funkcióval készült az előző modellhez képest. Ezek közé tartozik az új és erős CAT motor, a Terri AWS, amely minden terepen optimális vonóerőt biztosít, valamint a 24 voltos elektromos rendszer, amely minden nagyobb versenytársnál alapfelszereltség.